تفاوت IDE و کد ادیتور

برای کسی که می خواهد تازه برنامه نویسی را شروع کند؛ شاید مهم ترین تصمیم برای او دانستن تفاوت IDE و کد ادیتور باشد. من تحقیقاتی زیادی انجام دادم و همه مزایا و معایب هر دو را سنجیدم و الان میخواهم به بررسی این موضوع بپردازم. دانستن تفاوت این دو می تواند ما را در کد نویسی تخصصی تر، سریع و راحت تر کمک کند. اغلب برنامه نویسان در ابتدا راه درگیر انتخاب محیطی برای کد نویسی می شوند. اما انتخاب این محیط چقدر مهم است؟ در ادامه ابتدا به بررسی هر کدام خواهیم پرداخت و سپس با مقایسه آن ها، محیطی که مناسب کارمان است را انتخاب می کنیم.
تفاوت بین IDE و کد ادیتور
هر برنامه نویس تازه کاری زمانی که می خواهد برنامه نویسی را شروع کند؛ دو مفهوم متفاوت را جلوی خود میبیند. این برنامه نویس باید به بررسی دقیق هر کدام بپردازد؛ تا بتواند تصمیم بگیرد کدام ابزار را انتخاب کند که مناسب کارش باشد. ابتدا باید به این نگاه کرد که چه کاری می خواهیم انجام دهیم؟ هر کدام از این ابزار ها برای کار خاصی ساخته شده اند. البته در بعضی مواقع از هر دو می توان استفاده کرد. برای این کار باید ابتدا تتفاوت بین IDE و کد ادیتور ها را بدانیم.
برای درک تفاوت بین این دو اینطور میتوان گفت که؛ IDE ها با دارا بودن یک ادیتور در درون خود، برای هر زبان برنامه نویسی این امکان را برای برنامه نویس فراهم میکنند تا بتواند با هر کدام از زبانها کدنویسی کند. این در حالی است که این ابزار از صفر تا صد فرآیند کد نویسی مثل نوشتن کد، اجرای آن و دیدن نتیجه نهایی را درون خود انجام میدهد. همین موارد را میتوانبه عنوان اصلی ترین تفاوت IDE و کد ادیتور نام برد.
در ادیتورها تنها کدها را میتوان مشاهده و ویرایش کرد. به همین دلیل است که ابزارهای موجود در IDE از ادیتورها بیشتر است. دقیقتر بخواهیم بگوییم، ادیتورها درون خود کامپایلر و دیباگر ندارند و همین باعث شده تا در مواردی خاص از آنها استفاده کنیم.
IDE چیست؟
ابتدا میخواهیم بفهمیم که IDE مخفف چه کلمه ای است و در زبان فارسی به چه معنایی ترجمه شده است. IDE مخفف Integrated Development Environment است که در زبان فارسی به معنای محیط یکپارچه برای توسعه برنامه است. به طور تخصصی تر به محیطی گفته میشود که دارای ویرایشگر کد، کامپایلر، دیباگر و رابط گرافیکی یا GUI است. برای تولید هر نرم افزاری نیاز به IDE دارید که به شما کمک می کند کد نویسی سریع تری داشته باشید.
این ابزار ها محیطی کاربر پسند را در اختیار کاربران قرار می دهند. این موضوع تا حدی برای برنامه نویس ها خوشایند بوده که با وجود این ابزارها، برنامه نویسی به یک کار لذت بخش تبدیل شده است. زبان هایی مثل جاوا و ویژوال بیسیک دارای IDE های پر کاربرد و قدرتمندی هستند که تمامی برنامه نویسان می توانند از آن ها استفاده کنند.
این ابزار ها به طور خاص برای هر حوزه برنامه نویسی ساخته شده اند و تمامی نیاز های یک برنامه نویس در آن حوزه کاری را در اختیار او قرار می دهند. برای مثال طراحان وبی که می خواهند از یک IDE استفاده کنند که بتواند تمامی نیازهای آن ها را رفع کند، باید ابتدا به نیازهای خود فکر کنند و بعد به دنبال یک IDE بروند که تمام این امکانات را داشته باشد.
یک طراح وب، به موارد زیر در هنگام طراحی نیاز دارد:
- بتواند رنگ های مناسب طراحی را به سرعت انتخاب یا تغییر دهد.
- بتواند از سرویس Git استفاده کند.
- بتواند به FTP هاست متصل شود و تغییرات را به صورت آنلاین انجام دهد.
- در محیط توسعه خود یک رنگ بندی خوب داشته باشد.
- کدهای خود را به راحتی مرتب کند، تا شلوغی کدها باعث از دست رفتن تمرکز او نشود.
- با استفاده از IDE خطاهایی که در کدش وجود دارد را شناسایی و برطرف کند.
اینها تنها بخشی ازنیازهایی است که یک طراح وب دارد و برای برطرف کردن آنها باید به دنبال یک محیط توسعه مناسب باشد.
معروفترین IDE های موجود
برای درک بهتر تفاوت IDE و کد ادیتور، باید گفت شما در هر زمینه برنامه نویسی که فعالیت میکنید، یک IDE برای شما وجود دارد. در لیست زیر به معرفی تعدادی از این ابزارها که برای کارهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد، پرداختیم.
- PHPStorm: یک IDE بسیار قدرتمند که بیشتر برای نوشتن کدهای PHP استفاده میشود. اما برای سایر زبانها مثل HTML-CSS-JavaScript نیز کاربرد دارد.
- WebStorm: یک IDE قدرتمند برای طراحان وب
- Eclipse: از این IDE قدرتمند برای کد نویسی زبانهای Java, C, C++, Python
- XCode: یک IDE قدرتمند برای توسعه اپ ها برای IOS و Mac
- Android Studio: از این IDE بسیار قدرتمند برای توسعه اپلیکیشنهای با سیستم عامل اندروید استفاده میشود.
در این لیست هر IDE مختص به یک کار خاص است. به طور مثال زمانی که میخواهید برای سیستم عامل IOS اپلیکیشنی بسازید نمیتوان از اندروید استودیو استفاده کرد. همچنین برای طراحی وب هم نمیتوان از Eclipse استفاده کرد. در واقع باید گفت هر IDE را بهر کاری ساختن.
ویژگی های مهم IDE ها
تمام IDE های موجود امکانات و ویژگی هایی دارند که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم:
- رنگ کردن کدها برای خوانایی بهتر
- امکان دیباگ کردن و رفع مشکلات کد
- تمیز و مرتب کردن کدها
- دادن اخطار برای غلط های املایی موجود
- اتصال به FTP برای ویرایش آنلاین کدها
- امکان کار کردن با Git
- امکان کار با Command Line
ویژگی هایی که گفته شد تنها گزیدهی از امکانات بیشمار دیگری است که این ابزار در اختیار برنامه نویسان قرار میدهد. اما گفتن این ویژگی ها به این معنی نیست که Text Editorها چنین ویژگی هایی ندارند. کد ادیتورها نرم افزارهایی برای ویرایش متن خام هستند که میتوان با نصب پکیج هایی این امکانات را به آنها اضافه کرد.
Text Editor چیست؟
ابزار دیگری که برنامه نویس ها از آن برای نوشتن کدهایشان میتوانند استفاده کنند Text Editor ها هستند. Text Editor یا Code Editor ها معمولا نرم افزارهای سبک و سریعی هستند که برنامه نویسی را راحت تر و کد نویسی را سریع تر میکنند.
شاید مهم ترین عاملی که باعث شده اغلب برنامه نویس ها کد ادیتورها را انتخاب کنند، سرعت بالای آنها است؛ این سرعت بالا نتیجه سبک بودن برنامه است. درست است که خیلی از امکانات IDE ها را ندارند اما همین نکته باعث شده تا سرعت این برنامه ها بسیار بالاتر باشد.
برخی از Text Editor های معروف
در لیست زیر برخی از معروف ترین Text Editor ها را معرفی کرده ایم که برخی از آن ها به صورت رایگان در دسترس هستند و برخی دیگر هم نیاز به تهیه اشتراک ماهیانه دارند.
- Sublime Text (غیر رایگان)
- Atom (رایگان)
- Visual Studio Code (رایگان)
- ++ Notepad (رایگان)
هر کدام از این کد ادیتورها امکانات و ویژگی هایی دارند که برای هر برنامه نویسی جالب هستند. این تصمیم برنامه نویس است که با کمی کار کردن با هر کدام از این تکست ادیتور ها تصمیم بگیرد که با کدام یک می تواند راحت تر کار و ارتباط برقرار کند.
آیا باید از IDE ها استفاده کنیم؟
در مقایسه تفاوت بین IDE و کد ادیتور، این بار نوبت به معرفی مزایا و معایب هر کدام از آن ها می رسد. ابتدا با IDE ها شروع می کنیم. تمام دلیل هایی که در زیر برای استفاده کردن یا استفاده نکردن از IDE ها نام می بریم، تماما نتیجه تجربیات شخصی و چندین سال نوشتن کد در ابزار های مختلف است.
مزایا و خوبی های IDE ها:
- همان طور که در بالا هم اشاره کردیم، IDE ها یک سیستم یکپارچه هستند که برای توسعه در هر زمینه ای مورد استفاده قرار می گیرند. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که مناسب ترین IDE مرتبط با حوزه فعالیتتان را انتخاب کنید.
- IDE ها برای پیدا کردن و دیباگ کردن مشکلات موجود در کدها می توانند کمک بسیار زیادی به شما کنند. اگر از برنامه نویس های حرفه ای سوال کنید قطعا متوجه می شوید که هر برنامه نویس مدت زمانی که برای پیدا کردن مشکلات و باگ های کد خود می گذارد؛ بیشتر از مدت زمانی است که برای نوشتن کد خود گذاشته است. پس استفاده کردن از IDE ها می تواند کمک بسیار زیادی در پیدا کردن مشکلات کدها به ما کند.
- شاید بهترین ویژگی IDE ها امکان دیباگ کردن کدها است.
- IDE ها همه امکاناتی که مورد نیاز یک برنامه نویس است را در دل خود دارد؛ اما تکست ادیتورها اینگونه نیستند و برای بهره گیری از این امکانات باید پلاگین های مربوطه را نصب کنید.
معایب و بدی های IDE ها:
- اولین عیبی که می توان به IDEها گرفت حجم بالای آن ها است. این در حالی است که کد ادیتور ها حجم بسیار پایینی دارند.
- IDE ها در هنگام استفاده به منابع و رم زیادی نیاز دارند.
- IDE ها به دلیل حجم بالایی که دارند. برای اجرا روی سیستم به زمان بیشتری نیاز دارند. در حالی که کد ادیتور ها سریع تر اجرا می شوند.
- IDE ها معمولا رایگان نیستند و برای استفاده کردن از آن ها یا باید اکانت های دلاری خریداری کنید یا از روش کرک کردن بهره برد.
این ها خوبی ها و بدی های IDE ها بودند، در ادامه به بررسی مزایا و معایب کد ادیتور ها می پردازیم و بعد شروع به تصمیم گیری برای انتخاب یک محیط برای کد نویس می کنیم.
چرا باید از Text Editor ها استفاده کنیم؟
ابتدا به بررسی مزایای Text Editor ها می پردازیم.
- تکست ادیتور ها اغلب رایگان هستند و برای استفاده کردن از آن ها نیاز به صرف هزینه نیست.
- نقطه قوت آن ها کم حجم و سریع بودن آن ها است که خیلی منابع زیادی از سیستم و رم را به اشغال خود در نمی آورند.
- کد ادیتور ها معمولا مدت زمانی در حدود 5 ثانیه نیاز دارند تا اجرا شود.
معایب Text Editor ها
- این ابزار در ابتدا یک ویرایشگر متن ساده است که برای استفاده کردن از امکانات دیگر آن باید پلاگین هایی را نصب کرد. پیدا کردن پلاگین برای هر مشکلی و نصب و انجام تنظیمات آن شاید کمی حوصله سر بر باشد.
- قدرت پیدا کردن مشکلات در کد و دیباگ کردن آن ها در IDE ها بسیار بیشتر از Text Editor ها است.
کدام ابزار برای زبان فارسی بهتر است؟
برای ما تفاوت IDE و کد ادیتورها کمی متفاوت تر از بقیه است. ما نیاز داریم ابزاری که برای کد نویسی استفاده می کنیم از زبان فارسی پشتیبانی کند. هرچند که ابزاری بسیار قدرتمند باشد اما اگر از زبان فارسی به خوبی پشتیبانی نکند، برای ما کارایی چندانی ندارد.
به طور مثال Sublime در دنیا به عنوان یک کد ادیتور بسیار حرفه ای شناخته می شود. اما با توجه به مشکلاتی که در زبان فارسی دارد برای ما شاید چندان کارایی نداشته باشد، چون ما در پروژه هایمان می خواهیم از زبان فارسی هم استفاده کنیم.
برای کسانی که کار طراحی وب و برنامه نویسی وب انجام می دهند، انتخاب ابزاری که از زبان فارسی پشتیبانی کند بسیار مهم است. ما لیست IDE ها و Text Editor هایی که از زبان فارسی پشتیبانی می کنند را آماده کرده ایم تا انتخاب درست تری داشته باشید.
- Sublime: در حالت کلی این ابزار زبان فارسی را پشتیبانی نمی کند؛ به همین دلیل حروف فارسی را برعکس نمایش می دهد.
- Atom: این ابزار زبان فارسی را پشتیبانی می کند و به نمایش می گذارد. اما مشکل آنجاست که زمانی میخواهیم یک متن فارسی را در کد خود انتخاب کنیم دچار مشکل می شویم.
- PHP Storm: تقریبا می توان گفت که بهترین IDE است که نسبت به بقیه Text Editor ها و IDE ها از زبان فارسی پشتیبانی می کند و آن را به درستی نشان می دهد.
شاید مشاهده این مقاله برای شما مفید باشد : بهترین IDE ها
کدام IDE یا Text Editor را انتخاب کنیم؟
حال که تفاوت IDE و Text Editor را به خوبی درک کردیم؛ این سوال پیش می آید کدام یک را انتخاب کنیم؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید دید چه وسایلی نیاز داریم. تصور کنید می خواهید به کوهنوردی بروید، چه چیز هایی نیاز دارید؟ چه وسایلی مناسب کوهنوردی است؟ آیا می شود با کت و شلوار به کوهنوردی رفت؟ قطعا کسی که می خواهد به کوهنوردی برود باید لباس های مناسب و وسایل مورد نیاز یک کوهنورد را به همراه خود داشته باشد.
در بحث تفاوت IDE و کد ادیتور ها هم همین موضوع مطرح است. ما باید بدانیم برای چه کاری می خواهیم یک محیط کد نویسی را انتخاب کنیم.
اگر می خواهید یک پروژه بزرگ بنویسید و ممکن است چند صد هزار خط کد داشته باشید قطعا باید ابزاری را انتخاب کنید که مناسب این کار است. با گفتن یک تجربه شخصی این مسئله بهتر برایتان روشن می شود. شخص برنامه نویسی با مجموعه ما تماس گرفت و در مورد پروژه خود به مشکلاتی بر خورده بود و تقاضای کمک کرد. این شخص از یک Text Editor برای پروژه خود استفاده کرده بود. البته پروژه ای که روی آن کار میکرد پروژه ای نسبتا بزرگ بود. این شخص برای رفع مشکل خود از پلاگین های مختلفی استفاده کرده بود اما همچنان مشکل پا بر جا بود. تیم ما با بررسی که انجام داد به این نتیجه رسید، اگر شخص از یک IDE تخصصی استفاده می کرد مشکل به راحتی و به سرعت قابل رفع شدن بود. پس بسیار مهم است ابزاری انتخاب کنید که مناسب کارتان باشد.
تجربه ما در خصوص انتخاب و تفاوت IDE و کد ادیتور ها
حتما برای شما هم پیش آمده که شخصی از یک IDE یا Text Editor تعریف و تمجید می کند؛ و شما با خود فکر می کنید که همین بهتر است و من هم باید از همین ابزار استفاده کنم. ما هم با شنیدن این تعریف ها به سراغ هر کدام از این ابزار ها رفتیم و تجربه ای در کار کردن با آن ها به دست آوردیم. در بحث انتخاب کردن ابزار باز هم به نتایج بالا رسیدیم که اگر از Text Editor ها استفاده کنیم، باید برای هر کاری پکیج های آن را نصب کنیم در حالی که اگر از IDE ها استفاده کنیم این دغدغه را نخواهیم داشت.
یکی از IDE هایی که طبق تجربیات ما بهترین کاربرد را داشته و کمتر هنگام کار کردن با آن با مشکل مواجه شدیم PHPStorm بوده، همان طور که در بالا هم اشاره کردیم این ابزار به خوبی از زبان فارسی پشتیبانی می کند و تمام نیاز هایی که ما به عنوان برنامه نویس وب داشتیم را برطرف کرده است.
نتیجه گیری
در این مقاله ما با تفاوت Text Editor و IDE ها آشنا شدیم؛ سپس با بررسی کردن مزایا و معایب هر کدام به این نتیجه رسیدیم که هر کدام از این ابزار ها برای کار خاصی ساخته شده اند. پس تصمیم گیرنده نهایی ما هستیم که با توجه به شرایط و زمینه کاری خودمان بهترین IDE یا Text Editor را انتخاب کنیم.
جهت شرکت در دوره ها و مقالات مربوط به طراحی سایت به صفحه آموزش طراحی سایت مراجعه نمایید
دیدگاهتان را بنویسید